Oryginalna włoska carbonara przepis – Wszystkie przepisy Polska
Oryginalna włoska carbonara
To oryginalny przepis na prawdziwe włoskie spaghetti carbonara – bez śmietany, bez cebuli, pieczarek, kurczaka, czy innych dodatków, których w tradycyjnym przepisie nie ma.
Składniki
ilość porcji: 4
360 g makaronu spaghetti
200 g guanciale (podgardla wieprzowego), pancetty lub boczku
2 całe jajka + 1 żółtko
80 g startego parmezanu lub pecorino
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 5min. › Gotowanie: 7min. › Gotowe w: 12min.
W dużym garnku zagotować co najmniej 4 litry wody (na każde dodatkowe 100 g makaronu trzeba dodać po 1 litrze wody). Gdy woda zacznie wrzeć dodać 2 płaskie łyżeczki deserowe soli gruboziarnistej.
Po minucie od dodania soli wrzucić do wody makaron. NIE łamać makaronu! Jeśli nie mieści się w garnku cały należy włożyć cały pęczek pionowo do wody, a następnie puścić. Makaron rozsypie się równo wkoło i w miarę, jak będzie mięknąć, wpadnie do wody i ugotuje się równomiernie.
Gdy makaron będzie już prawie al dente (czas gotowania należy sprawdzić na opakowaniu), rozgrzać teflonową patelnię i podsmażyć na niej podgardle lub pancettę – smażyć tylko przez kilka minut.
Odcedzić makaron i dodać do patelni z podgardlem. Smażyć, dodając odrobinę oliwy. Makaron na patelni jeszcze się “dogotuje” dlatego ważne jest, aby go za mocno nie ugotować w garnku.
W dużej misce roztrzepać dwa całe jajka i jedno żółtko, dodając szczyptę soli i starty ser.
Makaron z podgardlem wrzucić do miski z jajkami i szybko przemieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem i podawać.
Rada:
Carbonarę można przygotować na wiele sposobów, ale najważniejsze jest, aby jajek nie dodawać na patelnię. Wtedy się zetną i będziecie mieć jajecznicę z makaronem! Jajka lekko się zetną przy kontakcie z gorącym makaronem – więc bez obaw!
za pomocą Oryginalna włoska carbonara przepis – Wszystkie przepisy Polska.
Twoja odpowiedź:
Subskrybuj komentarze